^^JOM SINGGAH^^

JOM SINGGAH on Facebook

Jan 26, 2012

Di antara sebab kegagalan diet


Diantara sebab mengapa diet kita tak menjadi

1- Salah memilih makanan
Makanan yang diambil mempunyai nilai kalori yang tinggi. Kita seharusnya lebih memberi tumpuan kepada makanan yang kaya dengan serat.

2- Keadaan sekeliling yang tidak menyokong
Di depan pagar pejabat terjual pelbagai juadah enak kuih muih dan pelbagai makanan lain. Ataupun terdapat lambakan makanan di pantry pejabat ataupun kawan-kawan pejabat selalu mengunyah sambilberbual. Ini akan mendorong anda untuk makan.

3- Keadaan sosial yang tidak menyokong
Ini lebih kepada keadaan persekitaran anda di rumah ketika bersama keluarga.Menemani anak makan sambil menonton TV, atau menemani suami minum petang ataupun pelbagai keadaan yang menyebabkan anda menjadi "teman makan"..

4- Kurangnya disiplin
Ini adalah masalah utama kegagalan diet dan hampir menjadi dalang kepada semua orang yang sedang menjalani diet. Kurangnya disiplin akan menyebabkankita terikut-ikut dengan keadaan semasa, malas bersenam dan sebagainya.

5- Kurangnya pengetahuan
Ini juga salah satu aspek penting kegagalan diet. Anda tidak tahu kalori dalam makanan, anda tidak tahu penyebab utama masalah kegemukan, anda tidaktahu tentang kadar metabolisme, anda tidak tahu tentang BMI dan sebagainya...

Jalan Penyelesaian Bagi Masalah Sendi... 
Alzheimer : cegah melalui supplement? 
Waktu badan melakukan detox  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...