^^JOM SINGGAH^^

JOM SINGGAH on Facebook

Jan 15, 2012

Anggur dan Kecantikan + Kesihatan JantungAnggur tidak hanya segar untuk dimakan sebagai pencuci mulut. Kandungan yang terdapat dalam buah yang tergolong sebagai buah mewah ini sangat baik dan bagus buat kesehatan tubuh dan kecantikan kulit.

Buah anggur asli yang berwarna merah dan gelap mengandungi  banyak anthocyanin, sejenis antioksidan polyphenolic, yang banyak kelebihan kepada kesihatan manusia. Manakala catechin meruapakan phenolic yang byk terdapat dalam anggur putih. Anggur sangat kaya asid ellagic, sejenis flavonoid yang dikatakan mampu menghalang kanser @ radikal bebas.

Antioksidan dalam anggur dikatakan mampu meransang sistem keimunan dan mencegah masalah kemerosotan sperti kanser, katarak, kemerosotan makular dan tanda2 penuaan yang lain @ anti-aging.
Anggur juga dikatakan mengalkalikan darah dan bertindak sebagai pembersih hati.

Jika Anda makan buah anggur, makanlah sekaligus kulit dan bijinya.biji anggur mengandung zat antioksidan pycnogenol, zat yang berfungsi penguat kolagen dan meningkatkan fungsi pembuluh darah. zat ini juga bersifat anti oksida sehingga proses penuaan dapat diperlambatkan.

Buah anggur sangat baik untuk dimakan, baik ketika masih segar ataupun sudah kering. Anggur merupakan buah yang mudah dicerna, dan dapatmembekalkan gizi yang cukup. Anggur hijau maupun merah memiliki khasiat yang sama, keduanya boleh dimanfaatkan untuk menjadi buah, makanan, minuman, mahupun sebagai ubat.

Sebagai ubat, anggur memiliki kandungan gizi yang sangat tinggi. Anggur diyakini dapat mengubati batuk, memurnikan darah, membersihkan usus, pencernaan, bahkan bermanfaat untuk orang-orang yang terkena penyakit barah.. Tak hanya itu, anggur juga bisa dimanfaatkan bagi siapa saja yang akan melakukan diet. Jus anggur, dpt membantu penyembuhan dari penyakit hemaroid (wasir), gangguan pencernaan, batu karang dan gangguan hempedu. Untuk itu, dianjurkan untuk meminum segelas jus anggur, sebelum sarapan dan sebelum makan malam. Bukan sahaja sihat malahan kekal cantik berseri..insyaallah.

Sumber :
Laman Ct.com 
Majalah Mingguan Wanita

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...