^^JOM SINGGAH^^

JOM SINGGAH on Facebook

May 18, 2012

Harian Metro : Mahligai ‘orang batu’


Oleh Raja Norain Hidayah Raja Abdul Aziz dan Syazwan Msar
hmetro.com.my

ORANG BATU...Chang tinggal di celah batu sejak lebih 50 tahun lalu.
 
ORANG BATU...Chang tinggal di celah batu sejak lebih 50 tahun lalu. 
 
KUALA LIPIS: “Si orang batu.” Itu gelaran paling sesuai untuk menggambarkan corak kehidupan seorang warga emas di Kampung Mentara Baru, Merapoh, dekat sini, yang memilih untuk tinggal di celah batu.

Bukan sehari dua, tetapi sudah lebih 50 tahun Chang Kee, 73, menjadikan kawasan berbukit batu di kampung berkenaan sebagai kediamannya, tanpa memperdulikan apa pun kata orang di sekelilingnya.
“Walaupun rumah saya ini tidak sempurna, ia syurga bagi saya dan tidak sedikit pun berasa apa-apa kekurangan,” katanya yang lebih mesra dipanggil Ah Kee ketika ditemui Harian Metro, semalam.

Berdindingkan batu gunung dan beratapkan beberapa keping zink usang, Ah Kee yang masih bujang, tinggal dan menguruskan kehidupan hariannya seperti memasak dan sebagainya dengan sumber air diperoleh dari sungai berhampiran serta air hujan.


Menurutnya, walaupun ada yang memandang sinis dan mencemuh ‘rumahnya’ itu, ia tidak sedikit pun menjadi ‘kudis’ buatnya, malah pernah menolak tawaran seorang individu yang ingin memberi rumah kepadanya.


Sumber - hmetro.com.my

2 comments:

 1. di malaysia pun masih ada orang tinggal macam ni..
  lama tak singgah sini

  ReplyDelete
  Replies
  1. masih ada..
   juah dr org kot
   sbb tu ader org aware psl tu..

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...