^^JOM SINGGAH^^

JOM SINGGAH on Facebook

Feb 23, 2012

Dibayangi dosa terlanjur zaman belajar


SAYA berusia 23 tahun dan bekerja di salah sebuah syarikat perubatan swasta. Ketika di institut pengajian tinggi (IPT) saya pernah beberapa kali terlanjur dan sering mengulangi perbuatan terkutuk itu.

Tapi sekarang saya insaf dan ingin berubah. Saya selalu solat, berzikir dan melakukan pelbagai aktiviti untuk melupakan semua kenangan lama itu. Namun, saya masih berasa terganggu.


Hati saya tidak tenteram hingga kadang-kadang tidur saya terganggu dengan mimpi sedemikian. Saya ingin bertaubat tapi setiap kali saya melakukan solat, saya mesti rasa terganggu dan terbayang apa yang saya sudah lakukan.

RYNA,

KedahKEADAAN hati yang tidak tenang berpunca daripada diri manusia itu sendiri.
Menurut Islam manusia mempunyai unsur fizikal, roh dan akal.

Roh boleh dihubungkan dengan tiga keadaan nafsu dalam diri manusia, iaitu (1) nafsu ammarah bi-su’, (2) nafsu lawwamah, dan (3) nafsu mutama’innah.

Nafsu ammarah bi-su’ sentiasa mengajak manusia melakukan kejahatan dan dosa.
Sementara nafsu lawwamah sentiasa menyalahkan diri apabila melakukan dosa dan kesalahan.

Seterusnya nafsu mutma’innah ialah nafsu berada dalam ketenangan apabila ia kembali kepada Allah dengan mematuhi segenap segi ajaran Islam.

Kita sentiasa terganggu dengan dosa lalu kerana akal manusia ada kekuatan ingatan. Ingatan terhadap dosa-dosa lampau ada baiknya kerana ia menjadikan kita sentiasa berwaspada supaya tidak mengulangi perbuatan sama lagi.

Bagaimanapun, kita boleh melupakannya dengan bertaubat kepada Allah. Dengan bertaubat, dosa lalu diberi keampunan jika kita benar-benar insaf dan mahu kembali kepada Allah.

Allah Maha Pengampun dan Penyayang kepada hamba-Nya. Kembalilah kepada ajaran Islam kerana hati kita pasti tenang kerana percaya kepada rahmat serta keampunan-Nya.

Ajaran dan suruhan Islam hendaklah sentiasa dilaksanakan seperti solat wajib, begitu juga dengan amalan sunat seperti doa, zikir dan membaca al-Quran.

Semuanya membawa kepada ketenangan hati dan jiwa bagi setiap manusia.
Memutuskan diri dari Allah menjadikan manusia sentiasa hidup dalam kegelisahan dan merana dunia dan akhirat.

Mencari vitamin untuk lelaki?

Kurus dengan Omega*

2 comments:

 1. Yana tag awk kat segmen nie...
  http://almiraalwani.blogspot.com/2012/02/segmen-wrfw-walkreviewfollowwin.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. tq yana.. sy kena join gak ker nie..
   nti sy intai2 ye

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...